Biografie Marie-Christine Klompenhouwer


Ik heb zo’n geluk gehad. In 1977, het jaar voordat ik afstudeerde als arts, kreeg ik de gelegenheid om met medestudenten van de toenmalige Nederlandse Economische Hoogeschool te Rotterdam een studiereis te maken naar de Volksrepubliek China, toen nog een afgesloten land. We werden hartelijk onthaald en als vorsten behandeld en rondgeleid. Op medisch gebied kregen we o.a. doofstomme kinderen te zien die met ooracupunctuur behandeld werden, plattelandspraktijken van de blote voetendokters die ook kruidensamenstellingen gebruikten en we werden toegelaten in een operatiekamer waar een vrouw aan de beademingsmachine lag en een longoperatie onderging. Ze had haar ogen open en ik had oogcontact met haar. Dat had ik als coassistent bij chirurgie nog niet meegemaakt! De vrouw was door acupunctuuranesthesie ontspannen, pijnvrij én aanwezig. Dat wat ik als westerse studente aan hoogmoed had ontwikkeld, smolt weg. Hoe was dit mogelijk? Waarom had ik daar tijdens mijn universitaire opleiding in Rotterdam nooit iets over gehoord? Ik nam boeken, platen en naalden mee terug naar Rotterdam. Vastbesloten om me er verder in te verdiepen na mijn afstuderen in 1978.

25 jaar duurde het voordat ik aan de opleiding bij de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV) begon. Jaren waarin ik als schoolarts en een korte periode als vertrouwens arts inzake kindermishandeling werkte. Ik specialiseerde me in dit werk middels de toenmalige opleiding voor sociale geneeskunde en werd in 1986 opgenomen in het specialisten register. Mijn belangstelling lag vooral bij kinderen met psychosociale problemen, die daardoor bedreigd werden in hun ontwikkeling, en het organiseren van hulp om de problemen op te lossen of te verlichten.

Na het behalen van het diploma van de NAAV ben ik in de praktijk van wijlen Ton van Gelder gaan werken. Bij hem volgde ik ook de opleiding energetische meditatie. Na zijn overlijden ben ik een eigen praktijk gestart. Dat is ruim 15 jaar geleden. Om aan alle kwaliteitseisen te blijven voldoen ben ik als arts verplicht na- en bij te scholen. Dit doe ik met plezier. Op dit moment (2017) ben ik met het laatste jaar van de artsenopleiding Integrated Medicine van de Academy of Integrated medicine (AIM) bezig.

In mijn behandelingen put ik zowel uit mijn westerse medische opleiding als uit de oosterse en integrale geneeskunde. U plukt de vruchten van beide.

Heeft u vragen? Neem gerust Contact op.

Over Yong Quan

Marie-Christine Klompenhouwer was jeugdarts en is acupuncturist. Tijdens een studiereis naar China zag zij de mogelijkheden van acupunctuur en na haar opleiding tot jeugdarts volgde zij een opleiding in de Traditionele Chinese geneeskunde. Met deze fusie van westerse en oosterse geneeskunde leidt zij haar acupunctuur praktijk in Rotterdam.

Marie-Christine Klompenhouwer

Recensies

"Na 4 a 5 sessies acupunctuur bij Marie-Christine merkte ik een duidelijke afname van de zenuwpijn in mijn been. Marie-Christine is een prettige en deskundige arts. Daarnaast is ze ook heel prettig, heeft ze fijne warme handen en is ze een wijze vrouw. Ik ben heel blij dat ik voor Marie-Christine gekozen heb."
Lees hier meer recensies

Route

Route naar acupunctuurpraktijk Rotterdam

Contact

Praktijk voor Acupunctuur Yong Quan
Marie-Christine Klompenhouwer
Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging
Privacy Verklaring