Wat is acupunctuur?


Acupunctuur is een behandelmethode die al duizenden jaren wordt toegepast. Het is één van de pijlers, naast kruiden (fytotherapie), massage (Tui na), voedings en bewegingsadviezen (Qi Gong) van de Chinese geneeskunde. Zowel emotionele, psychische als lichamelijke klachten kunnen met acupunctuur behandeld worden.

Van alle mogelijkheden van de Chinese geneeskunde heeft met name de acupunctuur zich in de jaren zeventig van de vorige eeuw verspreid naar Europa en de Verenigde Staten. Volgens de Chinese geneeskunde voelt een mens zich vitaal en opgewekt als de energie onbelemmerd in de daarvoor bestemde banen (meridianen) kan stromen. De meerderheid van deze banen loopt vlak onder de huid en heeft interne vertakkingen naar de organen. Dit geeft de mogelijkheid om klachten van de organen via de meridianen te behandelen. In de meridianen stroomt de Qi. Voor het gemak vertaal ik dat met energie, hoewel er veel meer achter dit begrip schuil gaat. Voldoende Qi en een vrije beweging van Qi zijn noodzakelijk om vitaliteit te ervaren. Qi is onderhevig aan de dualiteit van Yin en Yang. Deze moeten met elkaar in evenwicht zijn. Bij klachten is dat vaak niet het geval. De behandeling bestaat dan ook uit het herstel van dat evenwicht. Herstel van het evenwicht geeft ook herstel van het zelf helende vermogen.

De stroom van de Qi en het evenwicht tussen Yin en Yang kunnen verstoord raken door verschillende oorzaken zoals angst, boosheid, voortdurende frustratie, zorgen, verdriet, klimatologische factoren, voeding, erfelijke factoren, infecties, trauma’s e.d. Dit kan leiden tot ziekte. Tijdig herstellen van het evenwicht voorkomt ziekte. Evenwichtig door het leven gaan betekent ontspannen en met de aandacht in het hier en nu (mindful) kunnen zijn. De creativiteit vaart hier wel bij evenals het probleem oplossende vermogen.

Een korte samenvatting van het verschil tussen de Westerse en de Oosterse geneeskunde kan als volgt geformuleerd worden. Het is een verschil van kijken. De Westerse geneeskunde kijkt naar steeds kleiner wordend delen van het menselijk lichaam (organen , cellen, celorganellen, moleculen, DNA, genen, eiwitten enz. ) en de Oosterse geneeskunde heeft haar kennis ontwikkeld door observatie van de cosmos, de natuur en de directe omgeving van de mens en de projectie van uiterlijke wetmatigheden op de processen die in de mens plaatsvinden . De macrokosmos is als microkosmos in ieder mens aanwezig. Door observatie zijn er wetmatigheden onderscheiden die als basis dienen voor de ontwikkelde kennis. De kennis is in die duizenden jaren in de praktijk getoetst. Hierdoor is een ‘ experience based medicine’ ontstaan. In de laatste decennia is daar ook het ‘evidenced based’ bewijs voor de werking van acupunctuur bijgekomen. Op de web-site www.iocob.nl kunt u de meest recente informatie daarover vinden.

U kunt behandeld worden met lichaams-acupunctuur, oor-acupunctuur, schedel-acupuncture, elektro- acupunctuur, dry needling, moxa, cupping, massage, oefeningen , voedingsadviezen, ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen.

Kinderen verdragen acupunctuur even goed als volwassenen. Ze kunnen echter ook met laser behandeld worden.

Het zetten van de naaldjes is voelbaar maar niet pijnlijk.

Bij een moxa behandeling wordt het te behandelen punt verwarmd door een bolletje gloeiende moxa op de naald te zetten. Dit wordt over het algemeen als heel weldadig ervaren.

Er worden cups op de huid vastgezet die een stevige trekkende kracht op de huid en het eronder gelegen bindweefsel uitoefenen. Heel fijn als u een kou opgelopen hebt waarbij de rug en nekspieren stijf aan het worden zijn. Meteen is de ver-koud-heid weg.

Op de naaldjes wordt een elektrisch stroompje gezet. Dit is een effectief middel bij pijn.

Pijnklachten, verslaving en emoties kunnen via het oor behandeld worden. Er kunnen verblijfsnaalden gebruikt worden.

Ik gebruik de schedelacupunctuur voornamelijk bij pijnklachten, sensibiliteitsstoornissen ( doof of tintelend gevoel), oorsuizen en na een hersenbloeding of een hersen infarct.

Dry needling is een speciale (draaiende) naald techniek bij behandeling van pijnlijke punten.

Over Yong Quan

Marie-Christine Klompenhouwer was jeugdarts en is acupuncturist. Tijdens een studiereis naar China zag zij de mogelijkheden van acupunctuur en na haar opleiding tot jeugdarts volgde zij een opleiding in de Traditionele Chinese geneeskunde. Met deze fusie van westerse en oosterse geneeskunde leidt zij haar acupunctuur praktijk in Rotterdam.

Marie-Christine Klompenhouwer

Recensies

"Na 4 a 5 sessies acupunctuur bij Marie-Christine merkte ik een duidelijke afname van de zenuwpijn in mijn been. Marie-Christine is een prettige en deskundige arts. Daarnaast is ze ook heel prettig, heeft ze fijne warme handen en is ze een wijze vrouw. Ik ben heel blij dat ik voor Marie-Christine gekozen heb."
Lees hier meer recensies

Route

Route naar acupunctuurpraktijk Rotterdam

Contact

Praktijk voor Acupunctuur Yong Quan
Marie-Christine Klompenhouwer
Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging
Privacy Verklaring